Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde Suriye Enerji Bakanı ile Türkiye Arasındaki İşbirliği Değerlendirildi

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi kapsamında İstanbul’da bulunan Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türkiye ile Suriye arasındaki enerji işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

el-Beşir, Türkiye’nin, ülkesiyle komşuluk ilişkilerine ve Suriye devriminin başlangıcından bu yana süren desteğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin özellikle Suriye’nin kuzeyine elektrik alanında önemli yardımlarda bulunduğunu dile getiren el-Beşir, şunları kaydetti:

“Şu anda Türkiye’den Suriye içine uzanacak 400 kilovoltluk hatla ilgili bir anlaşma imzalamak üzereyiz. Buna ek olarak Kilis ile Halep arasında uzanan doğalgaz hattı üzerinde de çalışıyoruz. Bu hattı hem Suriye hem de Türkiye tarafında yeniden işler hale getirmeye çalışıyoruz. Bu hat üzerinden Suriye içindeki elektrik üretim santrallerine günlük 6 milyon metreküp gaz temin edebiliriz. Bu da enerji durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.”

el-Beşir, iki ülke arasında enerjiyle ilgili başka bir hattın da gündemde olduğunu belirterek, “Önümüzdeki günlerde onunla ilgili çalışmalar da başlayabilir. Şu anda hazırlık aşamasında. Bu hat, Reyhanlı ile Harem bölgesi arasında olacak. Türkiye tarafında bir trafo merkezi bulunuyor. İhale süreci tamamlandıktan sonra bu merkez üzerinden yaklaşık 80 megavatlık elektrik Suriye’nin kuzeyine ulaştırılacak” bilgisini paylaştı.

DOĞALGAZ ARAMADA İŞBİRLİĞİ İMKANI

Ülkesinin madencilik alanındaki hedeflerine de değinen el-Beşir, “Fosfat ve lityum gibi madenler üzerinde çalışmalar yapılacak.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın denizlerde doğalgaz arama konusunu da gündeme getirdiğini anımsatan el-Beşir, “Enerji alanında Suriye ile Türkiye arasında genel bir işbirliği çerçeve anlaşması imzalanacak” diye konuştu.

el-Beşir, Türk şirketlerine yatırım çağrısı yaparak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Petrol ve doğalgaz arama, sondaj, rafinaj ve iletiminin yanı sıra elektrik hatlarının ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ile madencilik alanında da çalışma imkanları mevcut” ifadelerini kullandı.

Related Posts

TBMM’de bu hafta neler görüşülecek? – 4 Mayıs 2025

TBMM’de bu hafta, çağrı merkezlerine asılsız ihbarlarda bulunanlara idari para cezalarının artırılması öngören kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda salı günü Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan sunum yapacak. Kartalkaya’da Bir Otelde Meydana Gelen Yangını Araştırma Komisyonu’nda çarşamba günü Bolu Belediyesi yetkilileri dinlenecek.

Bellona, yarın satışa çıkarılacak

Türkiye’nin en büyük mobilya üreticilerinden Bellona, TMSF tarafından ihale usulüyle satışa çıkarıldı. İhale için teklifler en geç yarın 16,30’a kadar alınacak ve şirketin yeni sahibi 6 Mayıs’ta ilan edilecek.

OPEC+ ülkeleri petrolde yeni üretim artışına hazırlanıyor

OPEC+, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, düşen fiyatlara ve zayıf talep beklentilerine rağmen, Haziran ayında üretimi günde 411.000 varil artırarak, üst üste ikinci ay petrol üretim artışlarını hızlandırma konusunda anlaştı.

Emekli maaşı zammı için gözler Temmuz’a çevrildi: Yeni oran ne olacak?

Emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için büyük bir merak konusu oldu. 2025 Temmuz’unda emekli maaşları, yılın ilk yarısında açıklanan enflasyon verilerine göre belirlenecek. Peki, 2025 Temmuz ayı emekli zammı için oran ne olacak? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Türkiye gelir oranına göre sadece bir ülkeyi geçebildi

Avrupa ülkeleri arasındaki gelir oranlarına göre Türkiye yalnızca Bulgaristan’ı geçerek sondan ikinci sırada yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir