Birçok Android uygulamasında casus yazılım tespit edildi

Tehlikeli Android Uygulamalarıyla İlgili Uluslararası Uyarı

Uluslararası bir hükümet koalisyonu, gizlice kullanıcıları izleyen ve hassas verilerini ele geçiren tehlikeli Android uygulamaları konusunda uyarıda bulundu.

Bu uygulamaların, Çin hükümeti tarafından hedef alınan gruplara yönelik olarak kullanıldığı bildiriliyor.

İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), ABD, Kanada, Avustralya, Almanya ve Yeni Zelanda hükümet kuruluşları ile işbirliği yaparak, BadBazaar ve Moonshine adlı iki casus yazılım ailesi hakkında ayrı ayrı uyarılar yayınladı.

Bu uyarılar, milyonlarca kullanıcı için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Uygulamalar Kullanıcıları Nasıl Tehdit Ediyor?

NCSC’nin açıklamasına göre, BadBazaar ve Moonshine casus yazılımları, meşru görünen Android uygulamalarının içine gizlenerek “Truva Atı” gibi davranıyor.

Bu sayede, kullanıcılar farkında olmadan yükledikleri uygulamalar aracılığıyla telefonlarının kameralarına, mikrofonlarına, sohbetlerine, fotoğraflarına ve konum verilerine erişilebilir hale getiriliyor ve kullanıcılar gözetim altında tutuluyor.

Bu durum, kişisel gizlilik ihlali ve hassas bilgilerin kötü niyetli kişilere ulaşması gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Daha önce Lookout, Trend Micro, Volexity gibi siber güvenlik şirketleri ve kar amacı gütmeyen dijital haklar kuruluşu Citizen Lab tarafından incelenen BadBazaar ve Moonshine casus yazılımlarının, Uygurlar, Tibetliler, Tayvanlılar ve çeşitli sivil toplum grupları gibi hedefler üzerinde kullanıldığı belirtiliyor.

NCSC, bu uygulamaların, Çin hükümeti için istikrarsızlık teşkil eden uluslararası bireyleri hedeflediğini ve bazılarının mağdurlara doğrudan yönelik olduğunu veya popüler uygulamaları taklit etmek amacıyla tasarlandığını vurguluyor.

100’den Fazla Tehlikeli Android Uygulaması

NCSC’nin yayınladığı belgelerden birinde, kötü niyetli uygulamaların 100’den fazla Android uygulamasından oluşan bir liste yer alıyor.

Listede, Müslüman ve Budist dua uygulamaları gibi görünen uygulamalar, Signal, Telegram, WhatsApp gibi popüler sohbet uygulamalarının taklitleri, Adobe Acrobat PDF okuyucu gibi yaygın kullanılan uygulamaların sahteleri ve çeşitli yardımcı uygulamalar bulunmaktadır.

Related Posts

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.

Turkcell’den yapay zeka adımı!

Panelde değerlendirmelerini aktaran Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç yapay zeka ve büyük veri temelli teknolojilerin artık sadece birer araç değil, dijital çağın yeni paradigmaları olduğunu belirterek, yapay zekânın yalnızca algoritmalarla …

Yüklüyse hemen silin: Doğrudan cüzdanınızı hedef alıyor

Google Play Store’da tespit edilen 9 tehlikeli uygulama, Play Store’dan kaldırıldı. Fakat daha önceden telefonunuza yüklediyseniz, kendiniz silmeniz gerekiyor. Uygulamalar arasında kripto cüzdanlarını hedef alanlar da bulunuyor.

Washington Post’tan dikkat çeken hamle: Amatör yazarlar yapay zeka yardımıyla köşe yazısı gönderebilecek

Bu hamlenin, gazetenin diğer yayınlardan, Substack yazarlarından ve amatör köşe yazarlarından gelecek dış görüş yazılarına daha fazla yer açma yönündeki daha geniş bir girişimin parçası olduğu bildiriliyor. YAPAY ZEKA YAZI KOÇU ‘EMBER’ DEVREDE …

İmam hatipli Ahmet Melih Türkiye şampiyonu

Eskişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ahmet Melih Saraç, cirit atmada Türkiye birincisi oldu.

T. rex’in gizemli kökeni aydınlandı

Dinozorlar dünyasının en ünlü yırtıcısı olan Tyrannosaurus rex’in kökeni üzerine süregelen bilimsel tartışmalara yeni bir bakış açısı geldi. University College London’dan paleoekolog Cassius Morrison liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, T. rex’in doğrudan atalarının Asya’dan Kuzey Amerika’ya göç etmiş olabileceğini öne sürüyor.