Çelik binalar depreme dayanıklılığı ve hızlı inşa edilebilmesiyle öne çıkıyor

Depremlerde Çelik Yapılar Neden Daha Güvenli?

“Asrın felaketi” olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremler, konutların malzeme yetersizliğini bir kez daha ortaya koyarken, kalitesiz beton ve demirle yanlış mühendislik uygulamalarının büyük facialara yol açtığı görülmüştü.

Kahramanmaraş’ta çöken binalara karşın hiçbir çelik yapının çökmemiş olması, çelik yapıların depremlere karşı daha dayanıklı olduğunu göstermiştir. Bu durum, çelik yapılara olan ilgiyi ve talebi artırmıştır. İstanbul’da meydana gelen son depremler ise riskli betonarme binaların yaratabileceği tehlikeleri tekrar gündeme getirmiştir.

Uzmanlar, betonun kısa ömürlü olması, karbon salımına neden olması, geri dönüşümünün zorluğu ve deprem sırasında büyük zararlara yol açması gibi dezavantajları olduğunu belirterek, çelik ve ahşap gibi alternatif malzemelere yönelmenin daha güvenli bir seçenek olabileceğini vurgulamıştır.

Çelik Yapılar Neden Daha Güvenilir?

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, çelik yapıların betonarmelere göre daha güvenilir olduğunu vurgulayarak, çelik yapılarda işçilik hatalarının daha az olduğunu ve depreme karşı 7-10 kat daha dayanıklı olduklarını belirtmiştir. Çelik yapılar, hafif olmaları ve depreme karşı daha sağlam olmalarıyla öne çıkmaktadır.

Şimşek ayrıca çelik yapıların daha enerji tasarruflu, geri dönüştürülebilir, ekonomik ve çevre dostu olduğunu dile getirerek, betona alternatif olarak çelik yapılara daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Beton Yerine Çelik ve Ahşap Yapılar

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise betonun kısa ömürlü olması, geri dönüşümünün zorluğu ve depremlerde yaratabileceği hasarlar nedeniyle çelik ve ahşap gibi alternatif malzemelere odaklanılması gerektiğini belirtmiştir. Özgün, betona alternatif malzemelerin kullanımının artırılması gerektiğini ve çelik, taş ve ahşap yapıların önceliklendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Türkiye’deki endüstriyel binalarda çelik yapıların oranının arttığını ancak konutlarda bu oranın yeterli seviyede olmadığına dikkat çeken Özgün, milyonlarca konutun dönüşüm beklediğini ve çelik yapılara olan ilginin artması gerektiğini belirtmiştir.

Related Posts

Merkez Bankası olağan genel kurulu 30 Nisan’da yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 tarihinde hem fiziki hem de çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Kamu bankalarından Sanayiciye can suyu

Sanayicilerin finansmana erişim sorunlarının çözümü için banka yöneticileri ile reel sektör temsilcileri bir araya geldi. Kamu bankalarının yöneticileri sanayiciye can suyu olmak için kredi musluklarını sonuna kadar açtıklarını kaydetti.

TİM İhracat Talep Endeksi martta azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi, martta aylık bazda yüzde 1,3 azalışla 99’a gerildi.

Hasat 15 gün gecikmeli başladı: Tarlada 80 lira, markette 130 lira

İzmir’de kokusu ve aromasıyla ilgi gören Emiralem çileğinde bu yıl özellikle nisan ayının soğuk geçmesi nedeniyle hasat 15 gün geç başladı.

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralamalarında yaşanan mağduriyetler konusunda tüketicileri uyardı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir