Hastalıklar artıyor: “Türkiye’de 100 bin aile aşı karşıtı”

Bebek Ölümlerinde Yüzde 40’a Varan Azalma!

Son yıllarda gelişen aşı teknolojileri, bebek ölümlerini önemli ölçüde azalttı. 1974 yılından bu yana 154 milyon insanın hayatını kurtaran aşılar, artık dakikada altı kişinin yaşamını kurtarıyor.

Sıtma, HPV, kolera, dang humması ve menenjit gibi ölümcül hastalıklar için geliştirilen yeni aşılar, insan hayatını her yaşta koruyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2025 aşı haftasını “Herkes için aşı mümkün” temasıyla kutluyor. Ancak, pandeminin ardından dünya genelinde aşı karşıtlığının artması endişe verici bir durum haline geldi.

Özellikle kızamık gibi çocukluk hastalıklarının yeniden artış göstermesi, aşı karşıtlığının etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Avrupa ve Orta Asya’da kaydedilen kızamık vakalarının son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ortak raporlarla doğrulandı.

Türk Tabipleri Birliği’nin Sağlık Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre, Türkiye’de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 2011 yılında sadece 183 iken günümüzde 100 bini aşmış durumda.

Aşı karşıtı eğilimlerle mücadele etmek adına, ailelere aşısızlığın potansiyel riskleri detaylı bir şekilde anlatılarak bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Eğer aşı yaptırmama konusunda ısrar devam ederse, yasal süreç başlatılıyor.

İl Sağlık Müdürlükleri, konuyu yasal çerçevede ele alarak mahkemelere taşıyor. Mahkeme kararlarıyla çocuklar için sağlık tedbirleri alınabiliyor. Doktorlar, aşı karşıtlığının toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Related Posts

Almanya ABD’nin gümrük vergilerine dert yandı: Ekonomimizi derinden etkileyecek

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD’nin Avrupa Birliği ülkeleri için açıkladığı yüzde 30’luk ek gümrük vergilerinin ekonomilerini derinden etkileyeceğini söyledi.

Plajlarda tehlike büyüyor: ‘Et yiyen bakteri’ hızla yayılıyor

Avrupa sahillerinde tatilciler deniz keyfi yaparken, uzmanlar sıcak sularda artan bakteriyel risklere karşı uyarıyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), iklim değişikliğiyle birlikte yayılım alanı genişleyen Vibrio bakterilerine dikkat çekti. Halk arasında et yiyen bakteri olarak bilinen ‘Vibrio vulnificus’ DNA’sına daha önce yapılan araştırmalarda Türkiye’de de rastlanmıştı.

Genç manken marketten paylaştı: ‘Taciz edildim karakola gidiyorum’

Manken İlayda Dorum, alışveriş için gittiği bir markette tacize uğradığını çektiği bir videoyla duyurdu.

Almanya meğer PKK’yı değil Türkleri izliyormuş

Berlin; PKK’yı yasaklamasına rağmen korumaya devam ediyor. PKK’lıların listesini Türkiye’ye sızdırdığı iddiasıyla bir Türk konsolosluk çalışanı ile Türk kökenli bir polisin evleri basıldı. Haklarında soruşturma açıldı.

Bursa’da otomobil bariyere çarptı; 2’si çocuk, 4 yaralı

Bursa’da otomobilin bariyerlere çarpması sonucu 2’si çocuk 4 kişi yaralandı.

Danıştay’dan ‘Barış Akademisyenleri’ kararı

Danıştay, barış akademisyenlerinin üniversiteden ihracının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.